PannenExpress!

/PannenExpress!
PannenExpress! 2016-11-30T12:08:32+00:00

De PannenExpress! is afgeleid van de VoorleesExpress, een succesvolle vrijwilligersorganisatie waarbij studenten voorlezen aan kinderen die een taalachterstand hebben. Bij de PannenExpress! gaan studenten samen gezonde gerechten koken met kinderen op basisscholen of in buurthuizen in Amsterdam. Hierdoor leert het kind op een speelse wijze wat gezonde gerechten zijn en hoe hij of zij deze kan bereiden. Voor zowel de student als het kind zal dit een waardevolle ervaring zijn. Het doel is uiteindelijk dat het kind weet hoe er bepaalde basisgerechten klaar gemaakt moeten worden zodat deze het ook leuk zal vinden om thuis te gaan koken. Hierdoor zal er minder snel voor een afhaalmaaltijd of snack gekozen worden, en zullen gezonde keuzes aangemoedigd worden.

De opbrengsten van de kookcursussen in het Kinderkookkafé maken het mogelijk om een soortgelijke kookcursus aan te bieden aan kinderen uit een sociaaleconomisch achtergesteld milieu. Hierbij baseren we ons op het ‘one-for-one model’: voor ieder ‘welvarend’ kind dat betaalt voor de cursus, kunnen we een soortgelijke cursus aanbieden aan een ander kind, waarvoor een naschoolse activiteit minder vanzelfsprekend is.

Dit jaar hebben wij 4 pilotversies van de PannenExpress! gedraaid op de basisschool Buikslotermeer in Amsterdam Noord. Door bij elke pilotversie een ander aspect in de cursus centraal te stellen, kunnen wij nu de ideale cursus geven. Op dit moment zijn wij nog opzoek naar basisscholen en/of buurthuizen om de PannenExpress! te starten. Ben je geïnteresseerd of wil je graag meer informatie? Stuur ons een mailtje naar onderdepannen@enactus-uva.nl